Zindelijkheid

Pups hebben geen controle over hun blaas, daarom moet u ze vaak uitlaten. Dit tot ze fysiek in staat zijn hun behoefte langer op te houden en begrijpen dat ze buiten horen te plassen en poepen in plaats van binnen.

Niet straffen

Als uw hond binnen plast of poept, moet u hem niet straffen. Een pup weet niet dat hij buiten zijn behoefte moet doen. Als u uw hond straft voor ongelukjes in huis, legt hij de link: van plassen en poepen wordt mijn baas boos, dus doe ik niks als hij er is. Gevolg is dat uw hond achter de bank gaat plassen of poepen en dat hij buiten zijn behoefte niet doet als u erbij bent.

Ongelukjes in huis kunt u beter stilzwijgend opruimen. Als de hond buiten plast of poept, prijs hem dan uitbundig en geef hem direct iets lekkers als beloning.

Uitlaatschema

Als u zich aan het volgende uitlaatschema houdt, zal de pup waarschijnlijk snel zindelijk zijn.

·      Elk uur als de hond wakker is uitlaten.

·      Na het slapen uitlaten.

·      Na het eten uitlaten.

·      Na het drinken uitlaten.

·      Na het spelen uitlaten.

De eerste weken moet u heel vaak met uw pup naar buiten. De tijd tussen eten, drinken, slapen, spelen en uitlaten maakt u steeds iets langer naarmate het hondje ouder wordt.

Wanneer zindelijk?

Hoe snel een pup zindelijk is, is moeilijk te zeggen. De ene pup is na drie weken al helemaal zindelijk, de andere pas na vier maanden. Een jonge hond die al zindelijk is, moet nog vaak worden uitgelaten. Een hond van 4-5 maanden die zindelijk is, moet als hij wakker is ongeveer om de 2 uur worden uitgelaten. Een volwassen hond moet om de 4-6 uur uitgelaten worden.

De eerste nachten moet u er waarschijnlijk een paar keer uit bed om de pup te laten plassen.

Een bench

Een bench helpt bij de zindelijkheidstraining. Een hond vindt het vreselijk om zijn eigen nest te bevuilen en zal daarom zijn behoefte ophouden als hij in een kleine ruimte verblijft. De bench mag dus niet te groot zijn. Een te grote bench kunt u met een stuk karton verkleinen.

Blaasontsteking

Als u vindt dat uw pup ondanks voldoende uitlaatbeurten heel erg vaak in huis plast, dan heeft hij misschien blaasontsteking. Als u vermoedt dat uw hond blaasontsteking heeft, dan kunt u wat urine opvangen en naar de dierenarts brengen. Die kan met een simpele test vaststellen of er sprake is van blaasontsteking.

Onderdanig

Sommige pups doen onderdanigheidplasjes. Als ze zich bedreigd voelen, laten ze urine lopen. Dat lost u niet op met meer uitlaten. Als u het negeert gaat het meestal vanzelf over als de hond wat ouder en zelfverzekerder wordt.

Heeft u vragen over het zindelijk maken van een pup? Neem contact met ons op voor meer informatie.