Algemeen

De Friese Stabij, vroeger wel de Friese Langhaar genoemd, is een vriendelijke, enthousiaste en actieve hond met veel potentieel.

Type hond

De Friese Stabij is een heuse allrounder. Door zijn zachtaardige karakter en vriendelijke omgang met kinderen is de Stabij geschikt als gezinshond. Daarnaast heeft de Stabij energie voor tien. Dus als u op zoek bent naar een hardloopmaatje of een kameraad om door de bossen te struinen, dan is de Friese Stabij de ideale hond voor u. Oorspronkelijk is de Stabij gefokt voor de vossen-, vogel-, en mollenjacht, dus de rol als jachthond is hem op het lijf geschreven.

Oorsprong

De Friese Stabij, ook wel Stabyhoun genoemd, komt van oorsprong uit Friesland. Het is één van de zeven erkende Nederlandse hondenrassen. De populatie van de Friese Stabij is gering. Dit brengt inteeltgevaar met zich mee. Dit kan zorgen voor ziektes. Maakt u geen zorgen, want de Friese Stabij staat bekend als gezond ras. Het is echter wel belangrijk dat u naar een betrouwbare fokker gaat.

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een gezonde Stabij. We geven hier zelfs garantie op.

Actieve honden

Stabijen zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Een paar keer per dag een kwartiertje uitlaten is beslist niet genoeg. Een volwassen Stabij moet dagelijks minimaal één tot twee uur lopen, het liefst los. Ze houden van wandelen, rennen, spelen, zwemmen, hondensport (behendigheid, flyball, frisbee, gehoorzaamheid, apporteersport) en werken (jacht, erf bewaken). Stabijen die genoeg beweging krijgen zijn in huis rustige honden.

Opvoeding

De Friese Stabij heeft een enigszins eigenzinnig karakter. Ze moeten met zachte hand en veel geduld worden opgevoed. Een hardhandige opvoeding met fysieke correcties en veel geschreeuw werkt alleen maar averechts bij een Stabij. Wat wel goed werkt is een opvoeding die is gebaseerd op beloning van goed gedrag met voer of een spelletje.

Het volgen van een puppycursus en enkele vervolgcursussen bij een goede hondenschool is zeker aan te raden. Zie de training als een lange termijn investering waar u geheid winst van krijgt.

Heeft u vragen over het karakter van de Friese Stabij? Neem contact met ons op voor meer informatie.